- Ramses II tempel Abydos
Cenotaaftempel van Ramses II, Abydos.
Een paar honderd meter ten noorden van de beroemde tempel van Sethy I in Abydos ligt de tempel van Ramses II. Maar weinig mensen vereren deze relatief kleine, maar zeer mooie tempel, met een bezoek.
Jammer genoeg is de tempel niet in zijn geheel bewaard gebleven. Wat ervan over is, toont aan dat dit bouwwerk tot de …
Lees meer… - Het Ramesseum
Vier Osirisbeelden van Ramses II, het Ramesseum, Loeksor.
Farao Ramses II uit de 19de dynastie bouwde één van de grootste bouwwerken op de Thebaanse westoever. Zijn dodentempel met de naam ‘Tempel van miljoenen jaren van Oeser-Maät-Ra verenigd met Thebe in het domein van Amon ten westen van Thebe’ besloeg oorspronkelijk zes hectare.
Bij reizigers uit de …
Lees meer… - De Qoernatempel van Sethy I
De dodentempel van Sethy I, Qoerna, Loeksor.
Sethy I uit de 19de dynastie bouwde de noordelijkste van alle dodentempels van de Thebaanse regio. In het Oudegyptisch heette de omgeving waar de tempel werd gebouwd ‘chefet-her-neb-es’ wat ‘tegenover haar de heer’ betekent. De heer was Amon-Ra.
De tempel van Amon-Ra, de Karnaktempel, lag aan de overkant van …
Lees meer… - De Memnon-kolossen
De Memnon-kolossen, Loeksor.
Op de westoever van de Nijl aan de rand van het vruchtbare gebied in Kom el-Hetan staan de Memnon-kolossen. Het zijn twee enorme zitbeelden van farao Amenhotep III uit de 18de dynastie. Elk beeld is uit één stuk kwartsiet gehouwen en circa 20 meter hoog. Het gewicht van ieder beeld, exclusief het voetstuk, …
Lees meer… - De Medinet Haboe-tempel van Ramses III
De dodentempel van Ramses III, Loeksor.
Het zuidelijkste tempelcomplex van West-Thebe is Medinet Haboe. De naam betekent in het Arabisch ‘de stad van Haboe’ een mogelijke verwijzing naar de dodentempel van Amenhotep, de zoon van Hapoe uit de 18de dynastie. Zijn dodentempel ligt driehonderd meter noordelijk van Medinet Haboe. De naam kan ook een verbastering zijn …
Lees meer… - De dodentempels – een introductie
Dodentempels in de Thebaanse regio.
Volgens de Egyptische religie moesten de standbeelden van overleden personen worden voorzien van (voedsel)offers zodat hun ka-ziel zou kunnen voortleven. Vanaf de allereerste koningen werden in Egypte speciale dodentempels gebouwd waar de beelden van de koning in een cultuskamer werden vereerd en van offers werden voorzien.
De Egyptenaren noemden de dodentempels …
Lees meer… - De dodentempel van Merenptah
Vooraanzicht locatie dodentempel Merenptah, Loeksor.
De dodentempel van farao Merenptah, de 13de zoon en opvolger van farao Ramses II uit de 19de dynastie, ligt ten zuiden van het Ramesseum en is volgens dezelfde opzet gebouwd. De structuur van beide tempels vertoont veel overeenkomsten.
Voor het bouwen van de tempel is veel materiaal uit andere tempels hergebruikt: …
Lees meer… - De dodentempel van Hatsjepsoet
De tempel van Hatsjepsoet, Deir el-Bahri, Loeksor.
In het keteldal (dat is de term voor een dal dat driekwart is) van Deir el-Bahri bouwde koningin Hatsjepsoet haar dodentempel. De bouw ervan heeft ongeveer vijftien jaar geduurd. In de oudheid was de dodentempel van Hatsjepsoet bekend onder de naam , het heiligste der heiligen. Koptische monniken gebruikten het …
Lees meer… - De dodentempel van Amenhotep III
Opgravingswerkzaamheden bij de dodentempel van Amenhotep III, Loeksor.
De dodentempel voor farao Amenhotep III uit de 18de dynastie tijdens het Nieuwe Rijk was de grootste van alle tempels op de westelijke Nijloever. Oorspronkelijk was het bouwwerk circa 700 meter lang en 550 meter breed en besloeg het in totaal 385.000 vierkante meter.
De tempel was opgebouwd …
Lees meer…