Anchtifi was gouwvorst van de derde Opper-Egyptische gouw van Hiërakonpolis tijdens de 10de dynastie, gedurende de Eerste Tussenperiode. Egypte was na het Oude Rijk wederom verdeeld geraakt. Dit was een periode van onrust en politieke instabiliteit.
In de Delta waren Aziaten het land binnengevallen. De macht in de rest van het land was in handen van de leiders van Herakleopolis in het noorden en die van Thebe in het zuiden. De diverse gouwen, een soort provincies, hadden elk hun eigen plaatselijke leider. Deze gouwvorsten heersten als ware koningen over hun grondgebied.
Ook Anchtifi was zo’n belangrijke strijdheer. Hij was de leider van goed opgeleide en getrainde troepen en zwoer trouw aan de gouwvorst van Herakleopolis. Door de orde te herstellen in de tweede Opper-Egyptische gouw van Edfoe, werd hij tevens gouwvorst over dat gebied. Een verbond met de eerste Opper-Egyptische gouw van Elefantine zorgde ervoor dat hij een machtige tegenstander werd voor de leiders van Thebe in het conflict tussen Thebe en het noordelijke Herakleopolis.
In zijn graf wordt een verslag gegeven van dit conflict, dat werd uitgevochten rond het gebied van Armant. Volgens de beschrijving hadden troepen uit Koptos en Thebe het fort van Armant aangevallen. Toen Anchtifi met zijn troepen uit het zuiden arriveerde, durfde echter niemand de strijd met hen aan te gaan. Volgens Anchtifi was dit uit angst voor zijn leger. Hoe de slag verder verliep, vertelt het verhaal niet. Wel wordt in ditzelfde verslag beschreven hoe het Nijldal tegelijkertijd werd getroffen door een ernstige hongersnood. Door te lage waterstanden van de Nijl waren de oogsten veel te klein. Er was te weinig voedsel voor de bewoners van het Nijldal.
De tekst beschrijft dat heel Opper-Egypte honger leed en het volk in staat was de eigen kinderen op te eten. Maar, vertelt Anchtifi, hij liet het niet zover komen. Uit eigen voorraad deelde hij graan uit aan de bevolking van zijn stad Hefat, het oude Hiërakonpolis en aan een andere hongerlijdende stad Hor-mer, waarvan de precieze ligging verloren is gegaan.
Het rotsgraf van Anchtifi is gelegen ten oosten van het huidige El-Moalla. Een voorhof leidt naar een in de rotswand uitgehakt dwarsgraf van twintig meter breed. Het graf is voorzien van ongeveer dertig vierhoekige en achthoekige zuilen.
Zowel de zuilen als de wanden zijn voorzien van primitieve, maar prachtige kleurige afbeeldingen. Er zijn scènes te zien van jagers met hun honden, een optocht van ezels met graan op hun rug, het slachten van dieren, het bakken van brood en het brouwen van bier.
Andere afbeeldingen tonen Anchtifi en zijn vrouw bij hun offertafel en tijdens het jagen in de moerassen. Vooral de scène waarin Anchtifi met een harpoen jaagt op vis, is goed bewaard gebleven. De kleuren en details van de vissen zijn nog steeds prachtig om te zien.
LdJ
Bronnen:
– Monarchs of the Nile – A. Dodson
– A history of Ancient Egypt – N. Grimal
– The Oxford history of Ancient Egypt – I. Shaw
– Who’s who Ancient Egypt – M. Rice
– Foto’s – Lida de Jong